W10 At eksperimentere og lege med digitale netværk

Læseplan for forsøgsfaget teknologiforståelse beskriver kompetenceområdet Teknologisk handleevne, der bl.a. omfatter færdigheds- og vidensområdet Netværk, som ‘omhandler principper for opbygning og funktionalitet af digitale netværk, herunder den overordnede struktur af web- og cloudbaserede systemer’.


Workshoppen tager udgangspunkt i læseplanens beskrivelse af digitale netværk, som omfatter bl.a. lokale og globale netværk, Internet, World Wide Web, Internet of Things, Cloud tjenester, protokoller og datatrafik. I workshoppen konkretiseres begreberne i digitale netværk i undervisningsaktiviteter med teknologier som micro:bit, mobiltelefoner og browsere på computere. Et eksempel på brug af micro-bit til trådløs kommunikation i lokale netværk kan ses i kortlink.dk/2hw3f.


TRIN

Mellemtrin

Udskoling

FAG

Natur/teknologi

Teknologiforståelse som fag

Andre fag - fx Samfundsfag, Håndværk & Design

FORUDSÆTNING

For alle

MEDBRING

Egen computer

LINKS

kortlink.dk/2hw3f (microbit i lokalnet)

kortlink.dk/2exqu (lokalnet af microbit i en kunstinstallation)


Workshopholder 

Navn

Ole Caprani

Stilling

Lektor

Arbejdsplads

Institut for Datalogi, Aarhus Universitet

Har undervist i datalogi på instituttet i Aarhus siden 1984. Har bl.a. medvirket i forsøgsfaget Teknologiforståelse, som medforfatter til forløbsmateriale for mellemtrin som fag. Se kortlink.dk/2fg9h. Deltager i undervisning på mellemtrinnet på Mårslet Skole syd for Aarhus i teknologielementer i forskellige fag.